Joskus olen pohdiskellut ammatikseen urheilevia ihmisiä ja varmasti moni muukin on todennut, että uni on todella suuri osa näiden ihmisten arkea. Itse amatööriurheilijana tässä yritän kehittyä ja onni on, että nukun kuin pieni porsas. Jos en nuku, treenit ja ruuansulatus kärsii rankasti. Jos unettomuus jatkuu pidempään ja alkaa muodostua ogelmaksi, selvittäkää syy, ihmiset! Jo yhdenkin kunnolla nukutun yön jälkeen olo on ihan erilainen. Itse yritän koko ajan miettiä keinoja, miten nukkuisin mahdollisimman hyvin. Mietin myös, milloin nukun kaikkein huonoiten ja mitä tekisin katkaistakseni sen. Kokeilen konsteja, esim. yövuoron jälkeinen hieronta, kirjan lukeminen sängyssä tms. Venyttely on ainakin minulla huono idea, koska se saa veren niin kiertämään, ettei silloin nuku silmällistäkään. Jostain syystä taas illan punttitreeni, tai viimeisen yövuoron jälkeinen treeni nukuttaa ihan hulluna. Ehkäpä siihen liittyy myös treenin jälkeinen hiilaripitoinen ruoka. Hiilari väsyttää aika monia 😉 Ennen unia nappaan itse aina kupillisen kamomillateetä, vähän hunajaa, Nutri Worksin teaniinia, tryptofaania ja zma-jauhoa. Toimii!
Otin muutamia katkelmia unen merkitysestä, jos mielii voida hyvin.
”Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Se vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.”
- Palauttaa elimistön voimatasapainon ja lataa akut
- Ehkäisee stressiä, ylläpitää vastustuskykyä ja torjuu sairauksia
- Ylläpitää aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasapainoa
- Palauttaa henkisen voiman ja vireyden
- Auttaa käsittelemään tunteita
- Ylläpitää muistin ja oppimisen edellytyksiä
Hermosto on tärkeässä roolissa myös kuntosaliharjoittelussa. Oma hermostoni kenkkuilee heti, ellen pidä taukoa säännöllisin väliajoin urheilusta. Lepoviikko palauttaa todella hyvin. Joskus tosin riittää ihan muutama päiväkin. Omaa oloa ja kropan levontarvetta on tärkeä oppia kuulostelemaan.
Hermostosta tuli mieleen sellainen hauska esimerkki, kun aikanaan aktiivisesti osallistuin viikonlopun mittaisille karateleireille. Yöllä hermoston palautumisen ja rasittumisen huomasi siten, että raajat nukahtaessaan potkivat ja löivät, riippuen mitä oltiin treenattu 😀 Onnea vieressä nukkujalle, siskonpetissä saatettiin nimittäin nukkua. Scary…
Itselläni hermosto oireilee vatsalla herkästi. Jos väsytän itseäni liikaa, vatsa menee helposti sekaisin ja ruoka sulaa huonosti, eikä oikein edes huoli sitä vastaan. Kun loukkasin niskani, minulle kävi samalla tavalla. Kun niskaa hoidettiin, taas ravasin vessassa. Kristian Ekströn on kirjoittanut aiheesta hyvää tekstiä, linkki lopussa. Hermosto reagoi joillakin tällä tavalla herkemmin 🙂 Itse olen oppinut huomaamaan oman kroppani merkit onneksi jo ennen tätä. Jos hommat pääsee lepäämättömyyden vuoksi tähän pisteeseen, ollaan jo liian pitkällä. Kipu ja hermoston käsittely taas ovat eri asioita sinänsä, nekin saavat vatsani reagoimaan, hiphei! Muista kehon oireista ja merkeistä tarvis huomata jo aikaisemmin, milloin on aika jarrutella. Kullakin nämä oireet ovat yksilöllisiä. Tämän osaaminen ”herkistyy” koko ajan kun kuulostelee itseään. Minä huomaan ensimmäisenä siitä, että ei huvita lähteä urheilemaan. Kun mielekäs tekeminen muuttuu pakkopullaksi, se on levon merkki. Kilpaurheilu ja tavoitteellinen kuntosalilla käyminen on stressi elimistölle, mutta se on harjoituskaudella myös terveyttä edistävää, kunhan lepää ja syö ja muistaa palautella. Lihakset eivät katoa viikon levolla.
Tässä linkki Kristianin kirjoituksiin, siellä on paljon hyvää asiaa 🙂
-Tanja