Kiinnostaako fitness-urheilu?

Palataanpas hiukan aiheeseen kisadieetti. Tai oikeastaan sen päättämiseen. Takana on siis reilusti yli vuoden mittainen dieetti, joka sisälsi neljät kisat.

Haluan hiukan raottaa, miten itse siitä toivun. Puhun lähinnä sellaisille, jotka eivät lajia harrasta, mutta ovat paljon kyselleet.

Eniten kysytään, joko nyt saan syödä taas normaalisti. Kyllä. Syön normaalisti. Minulle se kisadieetin ruokavalio oli ruokaa, jota syön myös ns normaalisti. Määrät ovat vain erilaisia. Kisojen jälkeen kroppa on hiukan pysäkillä aineenvaihduntansa kanssa, koska se on pikkuhiljaa mukautunut normaalia matalimpiin kaloreihin. Tuolloin myöskään ruuan määrää ei voi lisätä yhtäkkiä 4000kcal määriin dieetin loputtua. Samalla tavalla kuin dieetillekin lähdetään asteittain kalorien laskulla, reversedieetti, eli kisojen jälkeinen kalorien nosto tapahtuu samalla tavalla, asteittain. Kaloreita nostetaan ensin reilusti, jotta energiavaje korjataan ja sen jälkeen hissukseen ja painoa ja oloa (nälkää) seuraillen kaloreita nostellaan, itselläni n 300 pykälää aina kerrallaan tilanteen mukaan.

Viikolla sapuska menee edelleen tarkasti kalorilaskurin ja puntarin kautta. Viikonloppuna pyrin syömään molempina päivinä 3500kcal, nekin laskien siinä mielessä, että varmasti tuo täyttyy. Viikolla päiväkalorit ovat pikkuisen matalammat, mutta viikkotasolla se kalorimäärä ratkaisee.

Mietin viimeksi tänään, että en haluaisi muuta elämäntapaa. Minusta ei ole helpompaa, kun syödä samanlaista ruokaa päivästä toiseen viikolla (tämä on henkilökohtainen valintani, en usko että kovin moni tätä tekee kuitenkaan) Herkullista ja terveellistä. Viikonloppuisin on sitten karkkipäivä, jos sitä mieli tekee.

-Tanja Ekola