Dieetti vs. off-season

Kaupallinen yhteistyö Tanja Ekola & Nutri Works.

Kisoja on peruttu ja siirrelty viimeisen 1,5 vuoden aikana vallitsevan tilanteen vuoksi… Minulla oli ajatus kirjoitella hiukan siitä, miten arkeni eroaa off-seasonista näin kisadieetillä. Aika kauan tässä on nyt tällä linjalla menty, joten täytyy melkein muistella omaa offia.

Lajistani ensin lyhyesti:

Lajini on siis Fitness lajeista women’s physique. Esiintymiseen kuuluu neljäsosakäännösten lisäksi pakolliset poseeraukset, eli tuplahauikset edestä, ojentaja sivulta, tuplahauikset takaa, rinta sivulta. Kilpailija esittää finaaliin päästyään minuutin mittaisen vapaaohjelman, johon kaikki nuo poseeraukset on sisällyttävä. Tässä lajissa ei käytetä korkokenkiä, vaan urheilija on paljain jaloin.

Minun oli tarkoitus kilpailla jo keväällä 2020, eli aloitin dieetin tuota kisaa varten syksyllä 2019. Kisat peruttiin ja siirryin offille aina syksyyn 2020 asti, jolloin toiveikkaana käynnisteltiin uutta dieettiä vuotta 2021 varten. Dieettejä ja offeja on monenlaisia, minulla toimii ainakin tällä hetkellä tämä hyvin. Joku muu tekee varmasti asiat ihan eri tavalla.

Off-season, eli kehityskausi on nimensä mukaisesti kehityskausi, jolloin ruokamäärä on suuri ja Myös salilla jaksaa kasvatella lihasta isommilla painoilla ja paremmalla kestävyydellä. Palautuminen on parempaa, kunhan pitää huolta levosta ja laadukkaasta ruuasta, jota on tarpeeksi.

Miten sitten dieetti eroaa kehityskaudesta? Dieetillä seuraillaan pilkun tarkasti ruokavalion makroja, eli vuorokauden proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvamääriä ja myös lisäravinteiden käyttö korostuu, kun kehoa rasitetaan enemmän ja ravintoa on määrällisesti vähemmän. Treenimäärä kasvaa. Salitreenit pysyvät ns ennallaan, 3-5 kertaa viikossa, joka lihasryhmä aina omana päivänään. Kulutusta on lisättävä, että saadaan kropasta rasva pois. Itse olen tehnyt monipuolista aerobista, alkuun juoksentelin porraskoneella ja se tukki reiteni niin kovasti, että alipalautunut lihas ei suostunut luopumaan läskistä ollenkaan. Rullaluistimet, sauvat ja kypärä päähän ja ennen työpäivää luistelulenkille. Tässä jalat saavat vähemmän rasitusta ja pysyvät rennompina, varsinkin perinteisellä hiihtotyylillä. Aamulenkkejä teen tällä hetkellä viisi viikossa. Työpäiväni alkaa klo 7:30, joten herätys on 4:30 ja lenkille. Tämä tarkoittaa sitä, että nukkumaan tarvii päästä ennen klo 21. Työpäivän jälkeen teen yleensä salitreenin. On myös tapoja, että aerobista ei tarvisi lisätä, vaan kiristymistä tehostellaan ruuan vähentelyllä. Minä kyllä tykkään syömisestä, joten lenkit sopivat erittäin hyvin minulle.

Dieetin edetessä kaloreita voidaan vähennellä tarpeen mukaan. Itse syön tällä hetkellä reilusti hiilihydraattia sisältävää ruokavaliota ja ihan varmasti enemmän, kuin moni muu. Hiilari antaa energiaa treenata kovaa ja nukuttaa myös hyvin. Hiilarit myös auttavat palauttelemaan kroppaa rasituksista. Rasva on palanut hyvin näin, toki vähähiilarinen kausikin on tehty. Siihen kuului kerran viikossa kova hiilaritankkaus, puhtaalla sapuskalla ja vähällä rasvalla. Nämä vaiheet eivät mitenkään ns kuulu automaattisesti dieettiin. Asioita tehdään tarpeen mukaan, millä kroppa saadaan kiristymään ja miten aineenvaihduntaa ns. kiusataan, jotta rasva lähtee aikataulussa. Naturaaliurheilijana, eli dopingtestauksen piiriin kuuluvana urheilijana ruokavalio, lisäravinteet ja liikunta ovat ainoat vaihtoehdot, jolla poltetaan kropasta rasva pois.

Kroppa käy herkemmäksi enemmän ja enemmän kaikelle, joten vatsankin kanssa saa olla tarkkana. Itse olen jättänyt makeutusaineista lähtien kaiken vatsaa ärsyttävän pois, koska se keräili minulla nestettä kroppaan turhankin paljon, eikä tuolloin oikein nähnyt kunnon etenemistäkään. Eikä sekään ole hyvä, jos vatsa voi huonommin noin muutenkin. Myös unen kanssa olen aika tiukka. Tingin mieluummin treenistä, kuin unesta. Jos unet jäävät vähänkään vajaaksi, lepään seuraavan päivän urheilusta. Lisäravinteiden käyttö korostuu tässä vaiheessa. Nutri Worksin magnesiumit, l-theanine ja tryptophan ovat jokapäiväisessä käytössä. Nyt uusin strong B tuli käyttöön myös hermostoa palauttelemaan. Vitamiinit ja omegat myös pitävät tulehdukset loitolla ja potkivat kroppaa palautumaan.

Palautuminen on dieetin sana. Jos se sakkaa, ei kiristy. Ruoka on puhdasta, eli puuro, riisi, jauheliha, riisikakut ja kananmunat. Eipä juuri lisäaineita näy mukan. Sen lisäksi näistä on helppo laskea, jos tulee kalorivähennyksiä tai tarvitsee nostaa vaikkapa hiilarimäärää. Unet ja laiskottelu ovat minulle ne top 1. En lähde ihmisten ilmoille, enkä halua osallistua mihinkään kahvitteluihin. Nyt on aika huilata kaikki aika, minkä pystyy.

Offilla ruokavalioni ei eroa juurikaan tästä. Syön täsmälleen samaa sapuskaa, mutta määrät ovat isompia. Joskus määrät olivat niinkin isoja, että osan ruuasta otin pirtelönä. Ruuassa offilla on sinänsä myös enemmän ”liikkumavaraa”, eli voin käydä joskus vaikkapa pizzalla, jos mieli tekee. Dieetillä ei mene mitään suuhun ilman puntaria. Aamulenkkejä en tee näin intensiivisesti offilla. Aerobiset oikeastaan tulevat arkiliikunnasta sekä karatetreeneistä. Jatkossa saattaa toki aamulla rullahiihto maistua, sillä käynnistyy päivä hyvin ja se on mukavaa.

Mainittakoon vielä, että Fitness urheilijan ruokavaliota terveellisempää ei ole, kun puhutaan offikaudesta. Dieetillä ruuan laatu on priimaa, mutta kehon rasitus on suuri. Dieetti on dieetti ja se on kilpailukautta, mikään laji ei ole kilpailukaudella terveellisimmästä päästä, vaikka miten mennään terveys edellä. Offilla taas syödään laadukasta ruokaa reilusti, paljon kasviksia ja hyviä rasvoja, nukutaan paljon ja urheillaan sopivasti. Toimii!

-Tanja