Oman lajisi aktiivinen harrastaja / kilpailija, onko sinulla muuta lajia, jota toteutat lähes yhtä suurella intohimolla, kuin päälajiasi? Haittaako se kehitystäsi?

Näitä asioita pohdiskelin viime vuonna, kun kisakausi oli päätöksessä. Olen parin vuoden tauon jälkeen koko ajan halunnut ja yrittänyt uudelleen päästä karaten pariin. Aikataulut ja välimatka treeneihin on ollut sen verran hankalaa, että treeneihin pääseminen on ollut täysi mahdottomuus. Keväällä löysin omalta paikkakunnalta hyvin samanlaisen, kuitenkin eri tyylisuuntaa edustavan karateseuran kuin tilauksesta. Treenien aikataulut ovat hyvät, matka ei ole pitkä ja treeneissä on paljon haastetta ja uusia asioita minulle. Aerobinen kunto on hypännyt eteenpäin, mikä edesauttaa taas päälajissani. Tarkkana täytyy olla palautumisen kanssa. Karate on nopeatempoinen, hermostoa kuormittava laji. Hermosto palautuu rasituksista paljon hitaammin, kuin lihaksisto. Punttisali kuormittaa enimmäkseen lihaksistoa, joten siitä palautuminen on ainakin minun kohdallani nopeampaa. Mikäli pari kertaa viikossa käyn karatessa ja muina päivinä punttisalilla, lepoa tulee auttamatta liian vähän. Itse arvioin levon tarpeen treenien kuormittavuuden mukaan. Jos karatetreeneissä käydään läpi pääasiassa tekniikkaa, se ei kuormita niin paljon, kuin esimerkiksi kunnon 1,5h sparraus parin kanssa vaikkapa matolla tai patjaan potkimalla ym.

Karate on minulle rakas laji ja minusta arvaamattomassa nykymaailmassa on hyvä osata itsepuolustusta. Karate ei kehitä ainoastaan fyysistä osaamista, vaan myös henkistä kanttia sekä sitä, että osaat välttää itsepuolustustilanteen (toki riippuen tilanteesta). Tyylisuunta (Koryu Uchinadi) on monipuolinen ja edellisestä tyylisuunnastani poiketen se sisältää myös mattotekniikkaa runsaasti.

Minä olen tietyissä asioissa äärimmäisen spontaani ja saan usein erilaisia päähänpistoja, joilla on tapana lähteä keulimaan. Nyt kesän ajan olen harjoitellut sotilaspenkkipunnerrusta, toiselta nimeltään toistovoimapunnerrus. Miehillä tangossa painoa oman painon verran, naisilla 2/3 omasta painosta, eli minun tankoni painaa 40kg. Olen vasta kaksi kertaa harjoitellut tosissaan ja tulokset ovat kohtalaisen hyviä siihen nähden. Syksyllä olisi hiukan skabat mielessä kyseisessä lajissa, mikäli toistomäärät nousevat haluamalleni tasolle, nimi löytynee osallistujalistalta 😉

Kaikenlaista on kiva kokeilla ja minusta mikään laji ei sulje toista pois. Vaikka oma, rakas lajini on women’s physique (ja siitäkin on jo kisat mielessä), haluan silti pitää esimerkiksi karaten mukana. Se saa hyvän mielen, purkaa stressiä, saa täysin keskittyä erilaiseen asiaan, on hyödyllinen ja parantaa fysiikkaa ja itsepuolustustaitoa.

Mukavaa heinäkuun alkua folksit!