Legendaarisen kolmikannan mukaan kehitys vaatii kovaa treeniä, laadukasta ravintoa ja lepoa. Nykyaikaa kuvaa erittäin hyvin se asia, että kaikki mahdollinen kehitys halutaan nyt ja heti. Varsinkin puhtaille urheilijoille kehitys vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä. Oikeita asioita täytyy tehdä päivistä, viikoista, kuukausista ja vuosista toiseen. Oikeilla asioilla tarkoitetaan kaikkia kolmikannan osa-alueita. Tee suunnitelma ja ole valmis toteuttamaan sitä. Tämä vasta tuskastuttavaa onkin. Urheilijan mielikin haluaa kehitystä ja mielellään nopeasti.
Tavoitteellisen urheilijan pitää aina pyrkiä parempaan. Parempi ei kuitenkaan tarkoita hifistelyä erilaisilla asioilla. Tästä on esimerkkinä urheiluravinteet. On täysin epäolennaista pohtia optimaalista intra-juoman sisältöä, jos niinkin perustavanlaatuiset asiat kuten ravinto tai treeni ei ole ensin laadullisesti kunnossa. Laita ensin iso kuva kuntoon ja sitten vasta huomiota pienempiin osa-alueisiin. Mikäli et treenaa oikeasti kovaa tai mikäli ruokavaliossasi on korjattavaa, ovat latari, intra ja palkkari pienimmät murheistasi.
Treeni on oma ”lempilapseni” ja siitä voisikin keskustella pitkään ja hartaasti. Uskon vahvasti, että kasvaakseen lihasten tulee saada progressiivista rasitusta. Progressiivinen rasitus voi tapahtua niin volyymia, intensiteettiä kuin ihan vain sarjapainojakin kasvattamalla. Koko aikaa ei edellä mainittuja asioita voi kasvattaa, sillä se johtaisi lopulta siihen, että esimerkiksi jalkoja treenattaisiin 100 sarjaa kerralla kaikkine erikoistekniikoineen. Harjoittelun suunnittelussa onkin syytä käyttää liikkeiden vaihtelua aallottamaan rasitusta ja progressiivisuutta.
On monta keinoa päästä maaliin, eikä ole yhtä ainoaa oikeaa. Ensimmäinen tavoiteltava asia on treenitekniikan vakiointi. Sarjan kaikkien toistojen tulisi kehonrakennusharjoittelussa olla identtisiä. Tällä tarkoitan sitä, että tekniikka ei hajoa sarjan aikana, vaan tuntuma ja paine pysyy koko sarjan ajan treenattavalla lihaksella. Mikäli tanko penkkipunnerruksessa laskeutuu sarjan aikana eri kohtiin rintaa (seilaa), on suuri mahdollisuus siihen että avustavat lihasryhmät ottavat vallan.
Treenitekniikan vakioinnin jälkeen on aika keskittyä progressiiviseen sarjapainojen kasvatukseen. Vaikka muutakin väitetään, uskon vahvasti että tällä tavalla saavat erittäin hyvää kehitystä aikaan myös kokeneet urheilijat. Usein kokeneempien urheilijoiden riippakivenä eivät ole suurista painoista johtuvat loukkaantumiset, vaan huonosta suoritustekniikasta johtuvat loukkaantumiset. Suoritustekniikoiden tarkistaminen olisi paikallaan useammallakin fysiikkalajien urheilijalla. Progressiivinen sarjapainojen korottaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että harjoiteltaisiin voimanostoa. Voimanostoliikkeet ovat loistavia myös kehonrakennusharjoittelussa, mutta toistomäärät, suoritustempo jne. pitäisivät olla täysin erilaiset. Usein varsinkin kokeneempien salikettujen harjoittelussa raskaat perusliikkeet korvataan erilaisilla laitteilla ja tätä perustellaan erilaisilla uskomuksilla. Tangot ja käsipainot kunniaan. Raskaat perusliikkeet ovat perusta kehitykselle niin nuorille kuin vanhoillekin kehonrakentajille. Kunhan suoritustekniikat ovat kunnossa.
Laita korvan taakse!
maisteri Jaakkola