C-vitamiinin hyödyt

Jo mummoni sen tiesi. Kun flunssa iski, juomaksi tarjottiin aina mustaherukkamehua. Jopa niin paljon, että sitä ei aikuisena ole oikein mielellään juonut, paitsi flunssan iskiessä.  Mustaherukoiden lisäksi muita hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muut marjat, kasvikset ja hedelmät.

C-vitamiini on vesiliukoinen antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta. Ylimääräinen C-vitamiini ei varastoidu elimistöön vaan se poistuu virtsan mukana. Koska ihmiskeho ei pysty valmistamaan C-vitamiinia itse, se tulee saada ravinnosta. Päivittäinen saantisuositus aikuiselle on 80 mg.

Kun sairastuu, C-vitamiinin tarve kasvaa. Tarve on suurempi myös toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana sekä kovassa fyysisessä rasituksessa. C-vitaminin tiedetään vaikuttavan flunssan kestoon. Sitä nauttimalla voidaan lyhentää flunssan kestoa. Räkätaudin iskiessä tämä on erinomaisen hyvä uutinen!

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän pysymistä normaalina ja suojaa soluja hapettumisstressiltä. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää normaalia kollageeniin muodostumista verisuonten ja luuston, ruston, ikenien, ihon ja hampaiden normaalia toimintaa varten. C-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja. Lisäksi se edistää raudan imeytymistä.

Ruokakaupan HeVi-osasto on erinomainen C-vitamiinin ostospaikka. Lisäravinteena sitä on saatavilla eri muodoissa. Tällä hetkellä supersuosituksi on noussut jauhemainen, veteen sekoitettava C-vitamiini. Nutri Works C-vitamiinijauhe on hiukan kirpeän makuinen. Puolikas pienen pieni mittalusikallinen sisältää huikeat 500 mg C-vitamiinia! Annoksen voi nauttia smoothien seassa, mehuun tai veteen sekoitettuna. C-vitamiinia löytyy myös kapseleina ja tabletteina sekä monivitamiineissa muiden vitamiinien mukana.

Pysytään terveinä ja kun virustauti iskee, sairastetaan kotona. <3