Jo mummoni sen tiesi. Kun flunssa iski, juomaksi tarjottiin aina mustaherukkamehua. Jopa niin paljon, että sitä ei aikuisena ole oikein mielellään juonut, paitsi flunssan iskiessä. Mustaherukoiden lisäksi muita hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muut marjat, kasvikset ja hedelmät.
C-vitamiini on vesiliukoinen antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta. Ylimääräinen C-vitamiini ei varastoidu elimistöön vaan se poistuu virtsan mukana. Koska ihmiskeho ei pysty valmistamaan C-vitamiinia itse, se tulee saada ravinnosta. Päivittäinen saantisuositus aikuiselle on 80 mg.
Kun sairastuu, C-vitamiinin tarve kasvaa. Tarve on suurempi myös toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana sekä kovassa fyysisessä rasituksessa. C-vitaminin tiedetään vaikuttavan flunssan kestoon. Sitä nauttimalla voidaan lyhentää flunssan kestoa. Räkätaudin iskiessä tämä on erinomaisen hyvä uutinen!
C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän pysymistä normaalina ja suojaa soluja hapettumisstressiltä. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää normaalia kollageeniin muodostumista verisuonten ja luuston, ruston, ikenien, ihon ja hampaiden normaalia toimintaa varten. C-vitamiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja. Lisäksi se edistää raudan imeytymistä.
Ruokakaupan HeVi-osasto on erinomainen C-vitamiinin ostospaikka. Lisäravinteena sitä on saatavilla eri muodoissa. Tällä hetkellä supersuosituksi on noussut jauhemainen, veteen sekoitettava C-vitamiini. Nutri Works C-vitamiinijauhe on hiukan kirpeän makuinen. Puolikas pienen pieni mittalusikallinen sisältää huikeat 500 mg C-vitamiinia! Annoksen voi nauttia smoothien seassa, mehuun tai veteen sekoitettuna. C-vitamiinia löytyy myös kapseleina ja tabletteina sekä monivitamiineissa muiden vitamiinien mukana.
Pysytään terveinä ja kun virustauti iskee, sairastetaan kotona. <3